zobraziť fotografiu receptu

MÄSOVÉ GUĽÔČKY S PARADAJKOVOU OMÁČKOU

4 PORCIE | 20 min. PRÍPRAVA

POTREBUJEME

400 g cestovin Ideál dľa výberu
500 g mletého mäsa
7 strúčikov cesnaku
tymian
bazalka
čierne korenie
soľ
500 ml konzervovaných alebo čerstvých paradajok
veľký paradajkový pretlak
olej olivový
ocot balzamikový
lekvár ríbezľový

POSTUP

Mleté mäsko ochutíme soľou, čiernym korením, bazalkou, tymianom a roztlačeným cesnakom. Poriadne premiešame a vytvarujeme guľôčky. Tie opekáme na troche oleja dozlatiska. Nezabúdame obracať.

Cibuľku nakrájame nadrobno. Keď sú guľôčky dozlatista opražené, ak je nutné, pridajte olej, k mäsku potom pridáme cibuľu. Opäť pražíme, kým cibuľka nechytí zlatistú farbu. Pretlačíme alebo nakrájame k zmesi cesnak, pridáme paradajky, konzervované alebo čerstvé zbavené šupky, pokrájané na menšie kúsky. Pridáme pretlak, bazalku, čierne korenie, tymian a soľ. Premiešame, podľa potreby pridáme cca 2 dl vody, prikryjeme a necháme na miernom oleji zhruba 15–20 minúť bublať.

K posledným piatim minútam pridáme balzamiko, asi tak lyžicu, necháme odkryté odpariť octovú vôňu, pridáme 1–2 čajové lyžičky ríbezľového lekváru. Premiešame, ochutnáme, dochutíme. Podávajte s penne alebo inými cestovinami.